Προετοιμασία για τη σχολική χρονιά

back to school

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και το άγχος των γονιών για να προετοιμαστούμε για την νέα σχολική χρονιά όλο και μεγαλώνει. Τσάντες, κασετίνες, μολύβια, τετράδια, βιβλία και πολλά άλλα σχολικά είδη. Ρούχα και αθλητικά παπούτσια, γιατί μεγαλώνουν και γρήγορα τα άτιμα τα παιδάκια μας. Να μην προετοιμάσουμε και το παιδικό δωμάτιο ώστε να μελετάει ήρεμα μετά το σχολείο; Ή μήπως όχι; Άραγε αυτά είναι τα απαραίτητα για να προετοιμαστεί σωστά ένα παιδί για το σχολείο;

Κι όμως, η καλύτερη προετοιμασία είναι να μιλήσουμε στα παιδία μας γι αυτά που πρόκειται να συναντήσουν στο σχολείο, για τους συμμαθητές τους και  τους δασκάλους. Να συζητήσουμε  για το πρόγραμμά τους και να τα προετοιμάσουμε για τις υποχρεώσεις που θα έχουν. Το διάβασμα έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητικό με αποτέλεσμα να μην είναι ευχάριστο για τα παιδιά. Καλό θα ήταν να τους εξηγήσουμε την έννοια της μελέτης στο σπίτι, να τα βοηθήσουμε να οργανωθούν και έπειτα να αγαπήσουν το διάβασμα και να τη νέα γνώση. Βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι να κανονίσουμε μαζί με τα παιδιά μας για τις απογευματινές τους δραστηριότητες, αυτές που θα τα ξεκουράζουν και θα τα χαλαρώνουν από την γεμάτη τους μέρα.
Τέλος, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά για το σχολικό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι ένας χώρος που συνυπάρχουν καθημερινά πολλά και διαφορετικά παιδιά. Με άλλα θα ταιριάξουν περισσότερα με άλλα όχι. Δεν είναι αναγκαστικό να κάνουν με όλα παρέα. Όμως, αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδία μας όλοι, είναι τον σεβασμό για τα άλλα παιδιά. Είναι στο χέρι μας να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τους συμμαθητές τους και όχι απαραίτητα να κάνουν με όλους παρέα. Αρκεί να σεβόμαστε τους άλλους και να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Το Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χρειάζεται τον χρόνο του να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον.
Ας είμαστε δίπλα τους σε αυτό το ταξίδι, ας είμαστε παρόντες στην καθημερινότητά τους. Όχι ρωτώντας τους εάν έφαγαν ή εάν πήγαν καλά στο σχολείο, αλλά συζητώντας μαζί τους για το τι έμαθαν, με παιδία κάνουν παρέα, τι παίζουν στο διάλειμμα.

Ειδικά για τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το δημοτικό, το σχολείο είναι ένας άγνωστος κόσμος. Ας τους δώσουμε τον χρόνο που χρειάζονται για να προσαρμοστούν και να αγαπήσουν το διάβασμα και το σχολείο.

Leave your comment